Festiwalowa edukacja

W ramach tegorocznej edycji Life Festival Oświęcim 2012, wzorem ubiegłych lat, odbędą się również debaty, pokazy i działania edukacyjne w przestrzeni miejskiej, nawiązujące do najważniejszej idei festiwalu - budowania pokojowych relacji ponad granicami kulturowymi i państwowymi oraz walki z rasizmem i antysemityzmem.

„Razem przeciwko rasizmowi”, “Stop mowie nienawiści”, „Broń pod kontrolą” – to hasła, pod jakimi odbywać się będą projekty edukacyjne, stanowiące ważną część programu Life Festival Oświęcim 2012. W różnych punktach miasta pojawią się „Gadające głowy”, a w Międzynarodowym Domu Spotkań Młodzieży będzie można obejrzeć wystawę „Reinhardt – Zagłada Żydów w Generalnym Gubernatorstwie“.

Walka z wszelką dyskryminacją to jeden z filarów LFO. Podobnie, jak w ubiegłych latach, organizatorzy, oprócz rozrywki, zadbali również o część edukacyjną festiwalu. Złożą się na nią:

Razem przeciwko rasizmowi! - warsztaty dla młodzieży, organizowane 10 maja we współpracy ze Stowarzyszeniem „Nigdy Więcej“. Dotyczyć będą tematyki rasizmu na stadionach piłkarskich, w kontekście zbliżających się Mistrzostw Europy. W czasie zajęć pokazane zostaną zagrożenia, jakie niesie ze sobą ksenofobia, antysemityzm czy nietolerancja, będzie możliwość zapoznania się z prowadzonymi przez Stowarzyszenie działaniami i projektami antyrasistowskimi. Jednym z punktów programu będzie emisja filmu „Bez Twarzy – Muzyka Przeciwko Rasizmowi“. Warsztaty poprowadzi Wiktor Marszałek. Stowarzyszenie „Nigdy Więcej” podejmuje działania edukacyjne w ramach Programu Odpowiedzialności Społecznej UEFA Euro 2012 - RESPECT Diversity.

Stop mowie nienawiści – debata z udziałem ekspertów, dotycząca przemocy słownej w Internecie (podtytuł: „agresja – realna krzywda”). Będzie o zjawisku wirtualnej agresji, wypowiedziach internautów wobec mniejszości etnicznych, seksualnych, religijnych, które czasem prowadzą do całkiem realnej krzywdy. W panelu wezmą udział: dr Sergiusz Kowalski (socjolog, publicysta, tłumacz, były działacz opozycji demokratycznej, dziennikarz “Gazety Wyborczej”), Jarosław Lipszyc (dziennikarz, poeta, działacz społeczny, Prezes Fundacji Nowoczesna Polska, członek zespołu “Krytyki Politycznej”), dr Marek Troszczyński (prezes Fundacji Wiedza Lokalna, kierownik Centrum Badań nad Nowymi Mediami Collegium Civitas), dr Agnieszka Kozłowska-Rajewicz (posłanka na Sejm RP, Pełnomocniczka Rządu ds. Równego Traktowania). Debata odbędzie się 12 maja w Międzynarodowym Domu Spotkań Młodzieży.

Broń pod kontrolą – akcja przygotowana we współpracy z Amnesty International, organizacją zaprzyjaźnioną z LFO. Jej wolontariusze będą zachęcać gości festiwalu do przyłączenia się do globalnego apelu o przyjęcie przez ONZ „Traktatu o handlu bronią”. Gościem festiwalu będzie słoweński reżyser, pisarz i działacz społeczny Tomo Kriznar, który przyjedzie na zaproszenie Amnesty International ze swoim nowym filmem dokumentalnym Eyes and Ears of God (Oczy i uszy Boga). Film jest jedynym w swoim rodzaju świadectwem zbrodni popełnianych w Sudanie na przestrzeni wielu lat, podczas toczących się w tym kraju konfliktów zbrojnych. Pokaz filmu i spotkanie z reżyserem odbędzie się 11 maja w Centrum Żydowskim w Oświęcimiu.

Gadające głowy - w siedmiu punktach Oświęcimia pojawią się podobizny powszechnie rozpoznawanych osób: intelektualistów, filozofów, myślicieli, naukowców, itp., wraz z krótką sentencją, cytatem odnoszącym się do takich wartości, jak: tolerancja, prawa człowieka, pokój, demokracja, społeczeństwo obywatelskie itp. Do projektu wybrano siedem postaci: Leszka Kołakowskiego, Jacka Kuronia, Marię Skłodowską-Curie, Martina Lutera Kinga, Jana Pawła II, Mahatmę Gandhiego oraz Vaclava Havla. Projekt organizowany jest przez Centrum Żydowskie w Oświęcimiu, a jego autorami są młodzi oświęcimianie: Tomasz Kiek i Mateusz Makarewicz. Projekt jest współfinansowany ze środków Miasta Oświęcimia

Wystawa Aktion Reinhardt – Zagłada Żydów w Generalnym Gubernatorstwie, poświęcona 70. rocznicy "Akcji Reinhardt", metodycznej operacji, w ramach której z rąk hitlerowców zginęło blisko dwa miliony Żydów. Wystawa, przygotowana przez IPN w Lublinie, zostanie otwarta 13 maja w MDSM. Otwarcie będzie poprzedzone wprowadzeniem dr Aleksandry Namysło z IPN w Katowicach.

Więcej szczegółów na temat edukacyjnej części festiwalu na stronie www.lifefestival.pl zakładce: Wydarzenia.

Materiały prasowe